Liderlik

Liderlik

Serkan 4-04-2017, 18:17 1 2 271 kez görüntülendi

Liderlik; benim işim, ben liderim, lider doğmuşum, lider doğdum lider ölürüm vs...söylemlere yazılı, görsel, sözel, fiziki olarak çok kez tanık oluruz. Sonuç olarak ben lider miyim? değil miyim? Lider olabilir miyim?

Liderin tanımına bakalım, sonra detaylarına inelim ve incelemeye çalışalım.

Lider ya da Önder, bulunduğu çevreye yarar sağlayan, süregelen gelenekte köklü değişiklikler yapan, çevreyi yönetmek için, sorumluluğu; sezgi, zeka ve bilgiye dayalı karar ve uygulamalarla taşıyan kişiye denir. Lider; elindeki gücü kullanabilme kapasitesine bağlı olarak, çevresini etkileyen kişidir. Gerektiğinde aldığı zor kararların ve sonuçlarının ardında durmasını bilir.

Lider, insanın başkalarından aldığı bilgilerle bilgili olabildiğini, ancak sadece kendi aklı ile akıllı olabildiğini bilir.

Bu nedenle çevresine danışır ancak son kararı tüm sorumluluğu alarak hep kendisi verir.

Temel yaklaşım olarak; çevresinde bulunan bireyleri hitabet gücü, sahip olduğu bilgi ve vizyonu ile etkileyip, sürükleyen bir yapıya sahiptir. İnsanları dinler ve anlamak için özel çaba sarf eder. Çevresindeki herkesin en iyi yanlarını geliştirmelerine olanak sağlayacak olumlu değişim ve sürekli öğrenme ortamları sağlar. Sahip olduğu güçlü sosyal değerler sayesinde çevresinde yarattığı “karizma” sahip olduğu örnek kişilik ve tutarlı davranışları, diğer insanlar için etkin bir rol modeli olmasına yol açar.

Esasında her canlı doğduğu andan itibaren liderdir. Bir bebek düşünün, anne babası başta olmak üzere, çevresindeki herkesi etkiliyor. Çevresine farkında olmadan sevgi aşılıyor. Acıktığında yemeğinin yedirilmesini istiyor, banyosunun yaptırılmasını istiyor, bazen oynamak istiyor, gezmek istiyor, istiyor, istiyor...Etkileme alanı oldukça geniş smile

Ayaklarımız yere basmaya başladığı andan itibaren vücudumuza liderlik yapmaya başlıyoruz. Yemekleri ağzıma taşıması için ellerimize talimat veriyoruz, çiğneme işlemleri için çenemize talimat veriyoruz, koşmak için ayaklarımıza talimat veriyoruz vs...görülen o ki, liderlik tanımına uzak değiliz; peki ya sonrası?

Süregelen hayatımızda, özellikle orta yaş ve ilerisi için birinin yada birilerinin bizi yönlendirmesini istemeye başlarız. Çünkü, liderlik zihin yorgunluğu gerektirir, resmin tamamını görmemizi ister. Resmin kırıntıları ile uğraşmaz. Bu nedenle zihnimizi yormak yerine, yorulan bir zihin altında toplanıp çerçevenin tamamına bakmaya çalışırız. Çoğu kez, fikir üretmekten korkarız, düşüncelerimizi hapseder, kolaycılığı seçeriz. Doğru bir yol yada değil tamamen zihnimize liderlik yapma ile alakalı. Hayata kendi penceremizden bakıp değerlendirme yaptığımızda dışa açılmamız çok zorlaşıyor; ancak değerlendirmeleri empati yaparak hayata farklı açıdan bakmış oluruz. Böylelikle, sonuçları önceden tahmin olasılığımız hep yüksek olur. Yoksa kısa döngüde kaybolup gidebiliriz.

Liderlik yada önderlikte davranışların önemi yüksektir. Karşınızdakine nasıl baktığınız bile önemlidir. Bu tanım için çok sözler söylenmiştir, söylenmeye devam edilmektedir.

"Herşeyi kendisi yapmak veya bunu yapmak için tüm takdiri kendisi toplamak isteyen hiçbir insan büyük lider olamaz" A.Carnagie

"Liderlik korkunun bittiği yerde başlar" Osho

"Aklın, üç belirtisi vardır; iyi düşünmek, iyi söylemek, iyi yapmak" Demokritos

"Öncelikle lider, ‘Hayatımızın anlamını ve amacını söyleyecek’ kişidir. Bu amacı gerçekleştirirken hayatımız da anlam kazanacaktır. Çünkü “Yaşam, motive olduğunuzda, hedef belirlediğinizde ve hiç durmadan bunların peşinden gittiğinizde anlam kazanır.” Les Brown, 1945 Amerikalı Konuşmacı, Yazar, Eğitmen, Motivasyon Uzmanı

Liderlik, inanmakla başlar, samimiyetle devam eder, sevgi ve paylaşımla zirve yapar. Çalışmakla olacak bir durum mu? aslında değil, herşeye koşturmakla, herşeye ben bakarım, yaparım, hallederim, bu iş benden sorulur, beni takip edin demekle olacak birşey değil. Nedenleri dinleyip, temel mantığını anlayıp, olaylara hakim olup, çözümsel yaklaşıp yönlendirme yapabiliyorsak, bazı adımları çoktan atmışız demektir.

Belki birçok cümle yazılıp çizilebilir, hayatın her alanına dokunabiliyorsanız ve insancıl yaklaşıyorsanız güzel adımlara başlamışsınız demektir.

Gelmiş geçmiş en iyi lider olan ve tüm özelliklerini taşıyan Efendimiz (sav)' in özelliklerini inceleyip iyi anlamamız aslında bize yeter de artar,
- Cesareti
- Kararlılığı
- Zamanında ve doğru karar vermesi
- Problemleri biriktirmek yerine çözmesi
- İkna etme
- Sorumluluk sahibi
- İleri görüşlü olması
- Olacakları tespit ve değerlendirme yapması
- Güvenilir biri olması
- Yalan söylememesi
- Adaletli olması
- Net konuşması
- İstişare yapması

hayatını okudukça ekleyebileceğiniz birçok neden var. Belki tüm bunları yapamıyoruz; ancak yapmaya çalışmak gerekir. İş hayatımızda, sosyal hayatımızda, ev hayatımızda vs...

Var etmeye çalışmayın, olağan özelliklerinizi kullanın sadece, iyi bir dinleyici ve yönlendirici olun.

Yüzünüzden tebessüm eksik olmasın.



Yorumlar (1)
  • Tolga 5 Nisan 2017 08:40

    Liderlik, hayatın her alanında görülebilir; ancak esas olan yol gösterici ve çözüm odaklı olunmalı. Çözüme giden yolda gönül kırmadan teraziyi de denge de tutmak gerekir.

Yorum Ekle
  • Okunamayan kodu yenilemek için resmin üstüne tıklayınız