Duyduğun Herşeye İnan (ma)...

Duyduğun Herşeye İnan (ma)...

Serkan 24-04-2017, 08:20 0 1 440 kez görüntülendi

Kimseyi, başkalarının anlattığı hikayelere göre yargılama (Platon)

21.Yüzyılın cahilleri; okuma-yazma bilmeyenler değil, okumayanlar, öğrendikleri yanlış bilgileri değiştirmeyenler ve yeniden öğrenmeyenler olacaktır. Alwin Toffler (bu ne alaka demeyelim, hepsi zincirleme gidiyor)

Kendimizi hemen sorgulamaya başladık gibi. Çok enteresan; ama doğruluk payı oldukça yüksek tespitler.

Yoo ben öyle biri değilim, demeye başladık mı? Hepimiz biraz öyleyiz sanki...Evde, yolda, otobüste, minibüste, vapurda, arabada, yürürken, koşarken, metroda, kafede, televizyonda vs… hemen hemen her yerde mutlaka bir şeyler duyarız ve bu duyduklarımız bir süre sonra vazgeçilmezimiz olur.
Farkında olmayız; ancak duyduklarımızla yaşamaya devam ederiz. Hangisi sorgulayabiliyoruz? Belki de hiç…

Fiziksel yaşımıza göre, sadece duyduklarımızla hareket ettiklerimizi yazmaya kalksak küçük bir kitap çıkar mı? Belki çıkabilir. Yok artık; demek yerine dene istersen.

Rahmetli Cem Karaca’ nın bir şarkısından hatırlarsınız belki,
“Ne diyon sen hele Hüseyin çavuş
Vallahül azim ben ne deyem indi
Ben bilirim bilirim onu sölerim,
Gulaklerin sözüne,
Osmanın ipiynen inmen sakın guyuye”

Öyle değil mi? Bizleri kısaca özetlemiş, bize düşen asıl iş, gulaklerin sözü yerine işin özüne bakmakta her zaman fayda olur.
Basit bir bilgisayar işleminde dahi doğrulama kod bilgisi girilmesi istenir, her duyduğunu yazabilir misin? Yada kafana göre bir şeyler yazabilir misin? Tabi ki yazamayız? Bu teknolojik işlem kendiliğinden ürememiştir. Yaşanmışlıktan alınan örnektir. Günümüzde güvenlik uygulaması olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bizler de duyduklarımıza hemen inanmak yerine doğrulamasını yapabiliriz. Böylelikle her duyduğumuza inanmak yerine, doğrulamasını yaptığımız söylemlere inanmış oluruz ve doğrularla yaşamaya alışmış oluruz.

Tuhaf bir alışkanlık haline gelen bu durum, herkesi etkilediği gibi, sorgulama kabiliyetimizi, nesneleri doğru okuma yeteneğimizi de yok etmektedir.

Alwin Toffler in söylediği gibi, öğrendiğimiz yanlışları düzeltmek yerine, üstüne daha da çok katarak hayatımızı bir girdap içinde sürdürmeye çalışıyoruz. Yeniden öğrenmek yerine, öğrendiklerimizle yenilenmeye çalışıyoruz.

Hz.Muhammed Mustafa (sav) buyuruyor “Her duyduğunu nakletmesi kişiye yalan olarak yeter” (Müslim, Mukaddime 5). Hadis te çok açık ve net bir şekilde rivayet edildiğine göre, muş, miş, cak, cek değil, gerçekten öğrenerek yaşamaya alışalım.

Saygı ve sevgilerimle

serkan.incesu@gmail.com



Yorumlar (0)
Yorum Ekle
  • Okunamayan kodu yenilemek için resmin üstüne tıklayınız