Örgütsel Kuşaklar... (X' ler, Y' ler Z' ler Olaylar Olaylar)

Örgütsel Kuşaklar... (X' ler, Y' ler Z' ler Olaylar Olaylar)

Serkan 25-01-2018, 13:29 0 2 511 kez görüntülendi

Adına televizyon kanallarından sıkça rastladığımız, haber kuşağı, çizgi film kuşağı, sinema kuşağı, belgesel kuşağı vb...olan durum günümüzde X kuşağı, Y kuşağı, Z kuşağı olarak "aynı dönemlerde yaşamış, ortak özelliklere sahip bireylerin oluşturduğu gruplar" kuşak olarak adlandırılmaktadır. Bu akademik tanım, basit dille "bedensel kuşak" ve "zihinsel kuşak". Yani önceden beden gücü ağırlıklı olan işler bulunuyordu, şimdilerde ise zihin yoran tüm işlemlerin hemen hemen hepsinin bilgisayar üzerinden yapılan işler bulunuyor. Katıldığım bir seminerde "hangi kuşaksınız" diye sorduklarında "siyah kuşak" yanıtı vermiştim ve salondakiler buna gülmüştü. Birçok araştırma yapılıyor, tartışmalar oluyor, kişiye göre kavramlar ve kurallar değişiyor.

Çizgi film kuşağı, Sinema kuşağı, Pizza kuşağı, Hamburger kuşağı, Belgesel kuşağı, Uzakdoğu sporları kuşakları, Facebook kuşağı, Youtube kuşağı, Twitter kuşağı, İnstagram kuşağı, Whatsapp kuşağı, Linkedin kuşağı vb...uzayıp gidiyor. Tüm bunlar görülüp bir sınıflandırmaya gidilmiş. X' ler Y' ler kromozomlar kullanım ve ihtiyaçlara göre tespit edilmiş ve yönlendirmeye doğru gitmiştir. Kaç bölüme ayrılırsa ayrılsın görünen o ki, hepsinin temelini insan oluşturmuş. Son kuşak olarak tabir edilen Z kuşağının kullanım süresi dolduktan sonra gelecek kuşak henüz konuşulmuyor yada insanlığın sonu olarak görülüyor! muhtemelen Z kuşağından sonra "bilinmeyen bir kuşak" gelecek gibi, acaba ne olabilir? İnsan tipli robotlar mı acaba? o zaman kuşak ayrımı ortadan kalkar mı? yoksa robotlar içinde kuşak tanımına mı gidilir? Duygusal kuşak robotlar, asabi kuşak robotlar, askeri kuşak robotlar vb...ne dersiniz?

Psikoterapist - Psikiyatrist Doktor Agah Aydın' ın bu konuda ilginç bir tespiti var izleyelim



Birçok yorum bulunabilir; ancak Agah Aydın yorumunda haklı gibi. İnsanları giyimine göre, okuluna göre, kullandığı arabasına göre, ikamet yerine göre, çalıştığı işyerine göre vb...uzun uzadıya birçok alana göre sınıflandırabiliriz. Tanıma girmeye çalışan bizlerde, anlamlardığımız kadarı ile şekilden şekile giriyor olabiliriz. Buraya kadar olan kısım bakış açısı.

Akademik olarak incelendiğinde;

Gelenekselciler, Sessiz kuşak, Baby Boomer kuşağı, X, Y, ve Z kuşağı olarak karşımıza çıkmıştır. Aynı tarihsel zamanda ve aralıklarda doğan, ekonomik ve sosyal hareketlerden oluşmuş zaman aralıklarına ya da belli bir sosyal gruba mensup olanlar için yapılan tanımlamalara kuşak (jenerasyon) denilmektedir. Geçmişten bugüne kadar devam edegelmiş birçok olgu giderek değişmiş ve (temelde içeriklerin aynı olmasına rağmen) yeni kavramların ve tanımlamaların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Aslında buna güzel örnek video ile örnek verelim.


Yeni jenerasyon farklı terimler kullanarak "şirketin durumu" konulu toplantıda konuşmalar yaparken, eski kuşak olarak adlandırabileceğimiz patron konuşmalardan sadece kendi ismini anladığını ifade ediyor. Ne eksik yada ne fazla olabilir? Yeni jenerasyona göre herşey kağıt üzerinde yada kurulan sistem üzerinden takip edilebilir detaya girmeye yok mantığı yansımıştır. Patrona göre tüm bunlara gelmeden önce ne nasıl olması gerekiyor? neden olması gerekiyor? mantığının anlaşılmadan sonucun önemi yoktur. Kim haklı? yada kim haksız? tartışmasına girmektense herkes büyük resme bakarak yorumda bulunabilir.

Özellikle de toplumsal, kültürel, politik, eğitsel, sosyal ve teknolojik alanlardaki değişimleri rahatlıkla görülebileceği; ancak temelini ve iletişimini insanın oluşturduğu durumu çok çok şekillere girmeden çözebileceğini de gördüğümüz güzel bir örnek.

Toplumlarda yaşanan değişimin kaynağı, her toplumda kuşaksal devir hızının kaçınılmaz bir sonucu olmuştur (Tocqueville, 2004). Başka bir ifade ile kuşaklar yaşlandıkça yerlerine yeni kuşaklar geçtikçe bireylerin tutumları, davranışları, inançları ve yaşam şekilleri de aynı oranda değişimden etkilenmektedir. İnanç jenerasyona göre değişebilir mi? bir anlam veremedim ve tartışmaya açık bir kelime olmuş. Ayrıca karşı pencereden bakıldığında yaşam şekillerimize bile karışıldığına göre Dr. Agah Aydın' ın söylemini doğrulamış oluyorlar. Şöyle ki, ev dizaynı, içinde kullanılan eşyaya, eşyanın düzenine kadar şeklin içine girmişiz. Yemek odasının oluşumu, oturma odasının oluşumu vb....tüm bunların oluşumunda nasıl olacağına kadar hayal etmek bize kalmıyor. Siz beyninizi yormayın biz hallederiz mantığı mı acaba?

İşyerlerinde, yöneticilerin her kuşaktan azami derecede bütünlüğü sağlayabilmesinin ve teşvik edebilmesinin en etkili yolunu belirlemek için, kuşaklar ve tecrübe süreleri incelenmelidir (Etik Kaynak Merkezi (ERC) Raporu 2011). Amerika' da dünya görüşündeki değişimler sadece kuşakların ilerlemesi değil aynı zamanda tarihsel olaylar ve yaşlanma deseninden de ileri gelmektedir (Alwin 2002). Belirlenen her kuşak yaşadığı dönemde ortak istekleri, ihtiyaçları, güdüleri ve eylemleri oluşmaktadır.

Sonuç olarak, normal hayatımızda, iş hayatımızda, sosyal hayatımızda kuşak sıfatına girmektense, yaşamsal ihtiyacımız olan yiyecekleri yeme zorunluluğunu tüm kuşaklar yapmak zorundadır. Yine yaşamsal zorunluluk olan suyu tüm kuşaklar içmek zorundadır. Temelde insan olduğumuzun farkındalığını yakalamış isek, belli kalıpların içine girmeye gerek yoktur. Son model bir araç satışa sunabilirsiniz; ancak yaptığınız yollar buna müsait değilse kullanacağınız araç için yollarınız müsait değilse, aracın canına okursunuz. Belli kalıplara girip kalmamak lazım. Dr. Agah Aydın' ın dediği gibi, kullanımım için zorunlu mu? değil mi? sorunun cevabını bulup ona göre hareket etmeli. Z kuşağından sonra ne gelecek, yaşarsak o dönemleri görürsek bakalım ortaya nasıl bir tablo çıkacak? Muhtemelen insana dair birşeyler olmayacak gibi...

Saygı ve sevgilerimle...



Yorumlar (0)
Yorum Ekle
  • Okunamayan kodu yenilemek için resmin üstüne tıklayınız